Els reptes de l’independentisme

Que l’independentisme comença a ser una opció seriosa, plausible, cada cop ho discuteix menys gent. Fins i tot, darrerament, hem pogut veure adhesions a alguns dels seus postulats més transversals (l’espoli, la viabilitat d’una Catalunya independent) per part de persones fins fa poc impensables (des del mateix Conseller d’economia del Govern, fins a algú com Salvador Alemany).

Però un dels símptomes més clars que això potser sí que comença a anar de veres, és que cada vegada sorgeixen més veus que adverteixen dels problemes, els riscos, els desafiaments i els reptes que haurem d’afrontar quan vulguem passar del terreny de les idees al de les realitats.

No són veus, al meu entendre, sorgides per forjar el desànim, per espantar els menys convençuts, per allunyar els que s’hi apropaven. Són veus provinents de les files d’un catalanisme més o menys sobiranitzant. Veus i reflexions necessàries que cal escoltar, que cal tenir en compte, idees que cal debatre, problemes que cal saber preveure perquè quan es produeixin estiguem preparats per afrontar-los amb èxit.

Darrerament, una d’aquestes veus ha pres forma de llibre, Informe Diagonal, de Josep Gimeno, editat per la cada dia més imprescindible A contra vent. A cavall de l’assaig i la novel·la, aquesta obra pretén descriure i molt ben documentar, quines són i seran les estratègies de l’unionisme espanyolista (d’aquí i d’allà – La Santa Aliança) per aturar i abatre l’avenç independentista, i per deixar resolt, i segellat definitivament, l’encaix de Catalunya a Espanya.

I, encara més recent, una lúcida reflexió d’Albert Branchadell al diari ARA,http://www.ara.cat/ara_premium/debat/Problemes-independencia_0_554944502.html

En aquest article Branchadell, que ha estat sovint incomprès a banda i banda (i no ens podem permetre el luxe de menystenir veus com la seva, per més heterodoxes que a vegades puguin semblar a alguns, o potser precisament per això), posa de manifest alguns dels problemes que s’han donat a Kosovo o a Macedònia, després de la independència, problemes que, si no som molt forts, molt hàbils i, sobretot, molt generosos i flexibles i inclusius, també ens podríem trobar aquí.

Que ens comencem a plantejar, de forma seriosa i oberta, aquestes qüestions, no és només un bon senyal, sinó que és del tot imprescindible si volem arribar enlloc.

Informe Diagonal. No us el perdeu.

Informe Diagonal - Josep Gimeno

Anuncis

Els comentaris estan tancats.