Nosotros Podemos. Vosaltres, no.

Podemos

És cert que el flamant líder del nou regeneracionisme espanyol no ha dit només això, i que més enllà d’aquest titular hi ha, aparentment, un canvi de to pel que fa a les relacions Catalunya-Espanya, i no crec que ho haguem de menystenir.

Però no és menys cert que també hi ha un canvi, força inquietant (per bé que molt previsible) en el discurs de Podemos, a mesura que va agafant relleu públic: Quan es tracta de Catalunya, tot el que no sigui condescendència i paternalisme, sempre serà vist com ‘alta traición’. Que ho demanin als fiscals, si no.

De la primera afirmació poca cosa hi ha a dir. Amb ben poques paraules ens ha retratat quina idea té, aquest nou partit, de la sobirania catalana.

Molt més enverinada és la segona. De fet, potser sí que molts catalans preferirien viure en una Espanya de Podemos, que en una Catalunya de Mas (sic); o potser no. Però la discussió no és aquesta.

Perquè així com dependrà dels catalans, i només dels catalans, que la Catalunya sigui de Mas, de Junqueras, Fernández o Rivera; a l’hora de triar quina Espanya volem, els catalans pintem ben poca cosa: o és que creu que ens agrada l’Espanya de Rajoy, la d’Aznar, o fins i tot la de Zapatero (el qui va retallar i ribotar l’Estatut)?

Aquesta és la qüestió: a Espanya, sempre, per sempre dels sempres, serem minoria. Sotmesos,  per tant, a la voluntat de les majories de torn, que, oh sorpresa, en els darrers 40 anys, pràcticament no han parat ni un moment de laminar i retallar tant com han pogut, l’autogovern i la identitat catalanes. I quan no ha sigut així (per exigències de l’aritmètica parlamentària) al cap de poc ens ho han fet pagar amb escreix.

That’s the question, Mr. Iglesias. Molta sort en el seu projecte. Esperem veure aviat com els hi va des d’una Catalunya independent. Sigui de Mas, d’Hernández, de Junqueras, o de qui haguem triat els catalans.

Ah!  un darrer apunt per acabar… si tant l’amoïna, com pensava garantir als catalans que en una Espanya de Podemos no estaran, alhora, en una Catalunya de Convergència?

Vostè fa trampa, sr. Iglesias, i ho sap prou bé. I jo, quan em volen vendre un producte fent trampes tendeixo a desconfiar. I no compro mai.

1 responses to “Nosotros Podemos. Vosaltres, no.

  1. Potser és interessant fer un repàs a l’evolució del discurs de Podemos al llarg d’aquests 10 primers mesos de vida…

    http://www.vilaweb.cat/noticia/4220227/20141119/dit-podem-lautodeterminacio-catalunya.html ,

    M'agrada